ER ZIJN GEEN WORKSHOPS GEPLAND.


                                                        Recept Vlierbloesem Kefir

 

1 liter basis kefir gemaakt met 100 gram korrels, 60 gram suiker, 1 vijg en 2 dadels gefermenteerd gedurende 48 uur met een schijfje citroen.

 

Let op, inhoud van de brouwende kefir als het eindprocuct kan flink onder druk komen te staan door het ontstane koolzuur. Af en toe ontluchten dus!

 

Overgieten in een melkfles of beugelfles en 1 theelepel citroensap en een flinke scherm vlierbloesems of 1 eetlepel gedroogde vlierbloesem.

 

Dit weer minimaal 24 uur afgesloten laten staan alvorens in de koelkast te zetten.

 

De smaak en geur van de vlier zal de volgende dagen nog meer in de kefir gaan trekken!

Deze kefir kan ook opgediend worden met een paar scheuten koude witte wijn voor een licht alcoholische vlierchampagne! 


Fermenteren, Houdbaar maken met behulp van Moeder Natuur!

Wat is Fermentatie?

Fermentatie is het proces waarbij suikers en zetmeel in groentes of fruit door middel van bacteriën en gisten omgezet worden tot melkzuur. Dit gebeurt in een zuurstofarme omgeving waardoor deze specifieke micro-organismen hun werk kunnen doen. Dit proces zorgt ervoor dat voedsel al iets 'voor verteerd ' wordt en heel lang houdbaar blijft zonder verlies van waardevolle nutriënten. In tegendeel, gefermenteerde voedsel bevat juist heel veel vitaminen en vooral bacteriën en gisten!

 

Wij kennen fermentatie al heel lang. Denk aan de fermentatie van druiven om wijn te maken, honing ( mede ), bier, appelcider en kefir. In de Japanse keuken wordt soja omgezet tot shoyu en tamari, heerlijke natuurlijke sojasausen. Kortom, fermentatie is niet nieuw, maar herontdekt!

 

Nieuw onderzoek toont aan dat de bacteriën in kimchi, een Koreaans gefermenteerde gerecht, in staat is om BPA's ( de chemische stoffen die in plastic zit ) af te breken in onze darmen!