KEFIR WORKSHOP EN LEZING

 

De workshop begint met een heerlijke glas vlierbloesem champagne welke genoten kan worden tijdens een boeiende en leerzame presentatie over de bijzonderheid van bacteriën, de afkomst van kefir en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen betreft onze ‘microbioom,’ de relatie met de bacteriën, gisten en andere microben in en op ons lichaam.

Wij eindigen met heerlijke roomkaas kefir hapjes.

Wij wisselen theorie en praktijk af gedurende de middag.

  

WAT IS INBEGREPEN IN DEZE MIDDAG?

  •  Proeverij van allerlei soorten waterkefir dranken van gember kefir tot vlierbessen winter kefir en leren hoe je oergezonde dranken kunt maken met het fermenteren van groenten, fruit en kruiden met behulp van kefir en wei. 
  • Proeven van melkkefir drankjes, leren omgaan met wei en leren hoe eenvoudige kefir roomkaas te maken. Wij gebruiken met name geitenmelk. 
  • Proeven van drankjes gemaakt van Kombucha. Koffucia is een drank gemaakt van koffie en kombucha, verrassend anders dan de gebruikelijk kombucha gemaakt met thee. Ook het maken van kombucha thee en heerlijke fruit kombucha behoren tot het programma. 

·       Een grote beugel pot, water kefir korrels, biologische dadels, vijgen, gember, citroen en rietsuiker om mee te nemen naar huis voor de start van de eigen water kefir drank.

·       Uitdraai van instructie en recepten voor melk- en water kefir.

·       Digitale kopie van de power point presentatie.

 

Graag zelf een jampotje meebrengen voor het meenemen van melk kefir korrels indien gewenst.

 

Kombucha zwam: €5,00   Het aantal hiervan is beperkt.

 

De presentatie en workshop kan verzorgd worden door door Joanne Kersten op aanvraag,  

 

 

natuurvoedinghofje@gmail.com of voor meer informatie.

 

De volgende workshop is afhankelijk van belangstelling en dan mogelijk in de vroege zomer van 2020. 

 

 

 

 

                                                        Recept Vlierbloesem Kefir

 

1 liter basis kefir gemaakt met 100 gram korrels, 60 gram suiker, 1 vijg en 2 dadels gefermenteerd gedurende 48 uur met een schijfje citroen.

 

Let op, inhoud van de brouwende kefir als het eindprocuct kan flink onder druk komen te staan door het ontstane koolzuur. Af en toe ontluchten dus!

 

Overgieten in een melkfles of beugelfles en 1 theelepel citroensap en een flinke scherm vlierbloesems of 1 eetlepel gedroogde vlierbloesem.

 

Dit weer minimaal 24 uur afgesloten laten staan alvorens in de koelkast te zetten.

 

De smaak en geur van de vlier zal de volgende dagen nog meer in de kefir gaan trekken!

Deze kefir kan ook opgediend worden met een paar scheuten koude witte wijn voor een licht alcoholische vlierchampagne! 


Fermenteren, Houdbaar maken met behulp van Moeder Natuur!

Wat is Fermentatie?

Fermentatie is het proces waarbij suikers en zetmeel in groentes of fruit door middel van bacteriën en gisten omgezet worden tot melkzuur. Dit gebeurt in een zuurstofarme omgeving waardoor deze specifieke micro-organismen hun werk kunnen doen. Dit proces zorgt ervoor dat voedsel al iets 'voor verteerd ' wordt en heel lang houdbaar blijft zonder verlies van waardevolle nutriënten. In tegendeel, gefermenteerde voedsel bevat juist heel veel vitaminen en vooral bacteriën en gisten!

 

Wij kennen fermentatie al heel lang. Denk aan de fermentatie van druiven om wijn te maken, honing ( mede ), bier, appelcider en kefir. In de Japanse keuken wordt soja omgezet tot shoyu en tamari, heerlijke natuurlijke sojasausen. Kortom, fermentatie is niet nieuw, maar herontdekt!

 

Nieuw onderzoek toont aan dat de bacteriën in kimchi, een Koreaans gefermenteerde gerecht, in staat is om BPA's ( de chemische stoffen die in plastic zit ) af te breken in onze darmen!