Fermenteren, Houdbaar maken met behulp van Moeder Natuur!

Wat is Fermentatie?

Fermentatie is het proces waarbij suikers en zetmeel in groentes of fruit door middel van bacteriën en gisten omgezet worden tot melkzuur. Dit gebeurt in een zuurstofarme omgeving waardoor deze specifieke micro-organismen hun werk kunnen doen. Dit proces zorgt ervoor dat voedsel al iets 'voor verteerd ' wordt en heel lang houdbaar blijft zonder verlies van waardevolle nutriënten. In tegendeel, gefermenteerde voedsel bevat juist heel veel vitaminen en vooral bacteriën en gisten!

 

Wij kennen fermentatie al heel lang. Denk aan de fermentatie van druiven om wijn te maken, honing ( mede ), bier, appelcider en kefir. In de Japanse keuken wordt soja omgezet tot shoyu en tamari, heerlijke natuurlijke sojasausen. Kortom, fermentatie is niet nieuw, maar herontdekt!

 

Nieuw onderzoek toont aan dat de bacteriën in kimchi, een Koreaans gefermenteerde gerecht, in staat is om BPA's ( de chemische stoffen die in plastic zit ) af te breken in onze darmen!

 

VOLGENDE WORKSHOP WORDT GEPLAND EIND SEPTEMBER ALS DE KOOL WEER VERS VAN HET LAND IS GEOOGST.  NET OP TIJD VOOR HEERLIJKE ZELF GEMAAKTE ZUURKOOL IN DE WINTER, VOOR MOOIE ORANJE WORTELEN IN HET ZUUR EN VOOR KIMCHI!

 

KEFIR WORKSHOP

Leer bruisende water kefir frisdrank te maken, romige melk kefir, wei en kwark ! Leer hoe planten te gebruiken voor 'wilde Kefir infusies', verschillende kruiden thee's en oergezonde brouwsels die nog meer te bieden hebben dan het  gebruikelijke thee zakje. Welke planten zijn hier geschikt voor? Wij gaan allerlei soorten kefir proeven en leren maken. 

 

De Amerikaanse 'root beer', vrij vertaald als 'wortel bier'  krijgt een prominente plek in de workshop aangezien deze oude drank in wezen een oergezonde verzameling is van allerlei natuurlijke ingrediënten, zo een tegenstelling tot de suiker geladen frisdrank van tegenwoordig. Ervaar de bijzondere smaak van sassafras en sarsaparilla, van berkenbast en hop ...  zonder alcohol!

 

De workshop begint met een heerlijke glas kefir champagne welke genoten kan worden tijdens een lezing en boeinde presentatie over de bijzonderheid van onze darm bacterien, de afkomst van kefir en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen in onze microbioom.

 

De lezing wordt gegeven door Joanne Kersten, eigenaar van de winkel, oud verpleegkundige, docent in de Germaanse Nieuwe Geneeskunde.

 

WAARNatuurvoeding 't Hofje, 

Broederstraat 25, Kampen, boven in de winkel
WANNEEER : VERWACHT EEN NIEUWE CURSUS IN DE LENTE 2018! GEEF ALVAST NAAM EN EMAIL OP OM OP DE HOOGTE GEHOUDEN TE WORDEN BIJ HET PLANNEN VAN EEN DATUM. BIJ VOLDOENDE BELANGSTELLING WORDT EEN NIEUWE DATUM GEPLAND. MINIMAAL 6 DEELNEMERS.

 

Zelf een jampotje (s) meenemen voor de melk of kefir korrels.
Plastic zeefjes en kaasdoek en 5 liter beugel potten zullen te koop zijn. Een 2 liter beugel pot gevuld met kefir korrels en benodigdheden voor de start zijn gratis.

 

Aanmelding is noodzakelijk

Opgeven via de winkel, 038-3337988

of via de email ; natuurvoedinghofje@gmail.com 

 

 

                                                        Recept Vlierbloesem Kefir

 

1 liter basis kefir gemaakt met 100 gram korrels, 60 gram suiker, 1 vijg en 2 dadels gefermenteerd gedurende 48 uur met een schijfje citroen.

 

Let op, inhoud van de brouwende kefir als het eindprocuct kan flink onder druk komen te staan door het ontstane koolzuur. Af en toe ontluchten dus!

 

Overgieten in een melkfles of beugelfles en 1 theelepel citroensap en een flinke scherm vlierbloesems of 1 eetlepel gedroogde vlierbloesem.

 

Dit weer minimaal 24 uur afgesloten laten staan alvorens in de koelkast te zetten.

 

De smaak en geur van de vlier zal de volgende dagen nog meer in de kefir gaan trekken!

Deze kefir kan ook opgediend worden met een paar scheuten koude witte wijn voor een licht alcoholische vlierchampagne!