Onze Heerlijke Zomerfruit

WAT IS ER NOU ZO BIJZONDER AAN AARDBEIEN, BLAUWE BESSEN, AALBESSEN, FRAMBOZEN, BRAMEN EN JOSTABESSEN, OM MAAR ENKELE TE NOEMEN?

Ondanks hun kleine formaat zitten de besjes bordenvol krachtige antioxidanten, vitamines, kleurpigmenten en essentiële stoffen. Om één belangrijk aspect te belichten, bessen bevatten verschillende soorten flavonoïden, of plant chemicaliën genaamd, de natuurgeneeskrachten.

 

Flavonoïden zijn ook de waardevolle stoffen die we vinden in donkere chocolade, in groene thee, rode wijn en talloze andere vruchten en groentes. De anthocyanen behoren tot de flavonoïden en zijn verantwoordelijk voor de diepe rode, blauwe en paarse kleur in vruchten zoals bessen, druiven en olijven en ook in groentes zoals aubergine.

De anthocyanen zijn ook zichtbaar in de prachtige diep rode en oranje kleuren van herfstbladeren. Zij assisteren de verwijdering van belangrijke nutriënten uit het blad om deze terug te voeren naar de boom als winter nadert. (*1)

Wat een mooie taak !

 

Wil je nog meer weten wat voor bijzondere eigenschappen deze donker kleurpigmenten hebben en hoe ze het beste opgenomen worden door onze spijsvertering?

 

Anthocyanen hebben talloze waardevolle eigenschappen waaronder ook de ondersteuning van ons lichaam in het gezond houden van voornamelijk hersen - en zenuwcellen, het hart en de bloedvaten (*2).

 

Net als de nitraten, gevonden in rode bieten (*3) bijvoorbeeld, is gebleken dat anthocyanen ook een vaatverwijdende eigenschap hebben. een welkome plant-aardige ondersteuning van de bloed circulatie en het hart!

 

Anthocyanen worden echter slecht opgenomen tijdens het spijsverteringsproces en worden daardoor vaak in hun geheel met de ontlasting verwijderd. Wel nemen zij daardoor afvalproducten en toxines met zich mee. Zo spelen ze een belangrijke rol in het detoxificatieproces.

 

Er is veel onderzoek gedaan naar de opneembaarheid van deze kleurpigmenten in onze bloed en cellen. Het blijkt bijvoorbeeld dat het binden van de kleurpigmenten met een draagstof de opneembaarheid daarvan enorm vergroot. Alcohol is een dergelijk voorbeeld. De verwerking van de rode druif tot wijn is een oer oude praktijk en droeg bij aan de biologische opneembaarheid van de anthocyanen, in dit geval, de resveratrol. De waarde van dit anthocyaan is nu wel het meest algemeen bekend.

 

Zo kan het zijn dat er meer soorten draagstoffen bestaan die een beter of gezonder bezorgingssysteem kunnen vormen voor het intact houden van de pigmenten tijdens hun gang door het spijsverteringskanaal. Hoewel ook de eindproducten van het metabolisme ( metabolieten )  van de anthocyanen hun specifieke waardes hebben voor onze gezondheid, wij willen er ook voor zorgen dat de kleurpigmenten zelf in staat zijn om ons bloed en cellen te bereiken in hun natuurlijke vorm.

 

Vetten en oliën b.v. blijken dus ook de opneembaarheid van de anthocyanen te vergroten. Zo zijn zwarte olijven juist heerlijk samen met feta en in salades met olijfolie. De Middellandse Zee voedingstraditie blijkt dus nog meer wijsheid te bevatten!

Bessen eten samen met een beetje goede olie, enkele noten, of in een dessert met yoghurt of vla zou dus verstandig kunnen zijn.

 

Ook zou een hogesnelheid blender de opneembaarheid van bessen kunnen doen vergroten door bijvoorbeeld een smoothie te maken van avocado of ander vettige draagstof samen met het fruit.

Melk kefir is heerlijk ! Samen met bessen, banaan, een schepje chia of gepelde hennepzaad, honing en stevia wordt deze smoothie een traktatie!

 

Nog een goede manier om de anthocyanen vanuit bessen optimaal op te nemen is door het fermenteren daarvan! Hoe doe je dat?

 

 

Achtergrond informatie voor de artikelen
* 1 : David Wolfe, Amsterdam Intensive Training Juni 2015
* 2 : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23319811
* 3 : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18250365
over anthocyanen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082894/