Chia, Gojibes en Quinoa te duur?

 

De naam Quinoa is afgeleid van de Spaanse spelling van het woord kinwa,

dat door de Quechua bevolking wordt gebruikt als naam voor deze plant. De zaden

van deze plant werden door de lokale boeren bevolking alleen verbouwd voor

eigen consumptie. Maar net als bij de goji-bessen uit Tibet is de quinoa recent

door de Westerse bevolking ontdekt en met een grote opmars bezig.

 

En hoe zit het met producten als quinoa en chiazaad, waarvan de prijs in de

biologische winkel behoorlijk verschilt met die van de reform artikelen? Je kunt tegenwoordig deze inheemse producten bij elk drogist en supermarkt kopen onder de mom van ‘bio’ voor een zacht prijsje.

 

Onze leverancier de Nieuwe Band zegt hierover dat “De Verenigde Staten en China alles op kopen tegen ongeacht welke prijs, en Europese afnemers daardoor worden geconfronteerd met buitenproportionele prijzen. Niet-biologisch lijkt er genoeg te zijn omdat er ook veel boeren zijn bij gekomen en de prijs die de boeren kunnen krijgen is dusdanig goed dat de motivatie voor biologisch bij de meeste ontbreekt. Veel boeren die waren begonnen met biologisch verbouwen, zijn weer overgegaan op conventionele teelt...”

 

Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen?

De populariteit van deze producten is enorm gestegen en begrijpelijk genoeg wil

elke kleine boer een graantje meepikken in de opbrengst! Daardoor is er een groot verschil in kwaliteit. Bestrijdingsmiddelen die niet toegestaan zijn in de E.U. werden vorig jaar boven het MRL ( maximale residu limiet ) aangetroffen in conventioneel geteelde gojibessen en chiazaad. Ook in biologische chiazaad en goji bessen werden residuen van chemische bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

 

Het is dus heel wrang dat wij juist bij deze inheemse ‘superfoods’ (waarvan wij onder de indruk zijn van de gezondheid-ondersteunende eigenschappen) geconfronteerd worden met bestrijdingsmiddelen en chemicaliën. Ondanks het feit dat deze chemicaliën niet de oorzaak zijn van kanker, ( zie mijn lezingen over de GNM ), zijn pesticiden, herbiciden en kunstmest ongewenst.

 

Leverancier de Nieuwe Band is onze waakhond. Zij bezoekt de kleine boeren in zowel de E.U als landen zoals Mexico en Zuid Amerika. Daardoor blijft de Nieuwe Band goed op de hoogte van de activiteiten van de kleine boeren en overtuigt zich van de integriteit van de producten. Onze prijzen van chiazaad, goj bessen en ander voedingsmiddelen zijn daardoor inderdaad wat hoger, maar wel eerlijk.

 

Bovendien weten wij dat het welzijn van de gewassen, net als bij dieren en bij de mens, afhankelijk is van het zoveel mogelijk nabootsen van hun natuurlijk leefmilieu.

Zo mogen de cacaobomen gedijen in de tropische regenwouden en de quinoa zich

voeden in de gure omstandigheden van de Andes! Het is juist de verscheidenheid

aan gewassen met de specifieke kleurpigmenten en voedingstoffen die zo’n bijzondere bijdrage levert aan onze lichaam.

 

De vergelijking van een paardenbloemblad en een krop Nederlandse kassla in de winter is een mooi voorbeeld. Een paardenbloemblad zal wel kunnen overleven in een kas maar die slakrop overleeft het maar kort op de wei. Overduidelijk toch?

 

Wij gaan voor kwaliteit, de unieke bijdrage van deze zaadjes en besjes aan onze

gezond zijn en vitaliteit!